Efenim merhaba. Bu yazımızda Microsoft’un gözbebekleri olan işletim sistemlerinden en meşhur olanlarını irdeleyeceğiz. Ahmet YAKIŞIR iyi oku abicim. Sınavda sorarım ona göre. 2000’li yılların başında Microsoft Corporation, NT tabanlı işletim sistemini tanıtırken ‘Yazılımda devrim’ diye nitelendirilmişti. Doğrudur. Yine aynı yılı takiben Windows 2000 işletim sistemi piyasaya sürülmüştü. Aha dedik valla işletim sistemi budur. Ardından Windows 2000’nin mimarisini alarak daha da genişleterek Windows XP’yi piyasaya sürdüler. Yuhhhhhhh diyorum. Çünkü piyasadaki donanımlar – işlemciler, ekran kartları, anakartlar…- daha bu işletim sisteminin kapasitesinin çook uzağındaydılar. Piyasada en iyi işlemci İntel’in Pentium 3 mimarisi idi. Ekran kartlarının yapısı ise son derece düşüktü. Derken Windows 2000, XP’nin gölgesinde eriyedursun yetkililer ‘Ahan da size işletim sistemi lan! Gözünüze girsin. Daha iyisi yok! Bulamazsınız…’ gibi XP’yi göklere çıkardılar. NTFS dosya sistemi daha da geliştirilmişti. Yapısal bir sürü yenilik getirilmişti. Görsel olarak bir o kadar da yeniydi. Ama malesef ki donanımlar az önce de belirttiğim gibi yetersiz kalıyordu. IDE Harddiskler ve piyasa tonla USB 1.1 aygıtlar…Daha neler neler…Bir müddet sonra ( ortalama 3 yıl) bu donanımlar da iyileştirildi. Amaç Microsoft’un bu işletim sistemine ayak uydurmak, onu daha verimli bir şekilde kullanıcının hizmetine sunmak! Derken İntel işlemciler piyasaya Pentium 4’ü tanıttılar, ekran kartları kendi işlemcilerini kullanacak seviyeyi zorlamaya başladılar.Anakartlar artık bu işletim sisteminin ihtiyaçlarına cevap vermeye başladılar. Soketler değişti, Slotlar değişti, güç kullanımlarında hayli iyileştirmeler yapıldı, anakartlar artık IDE veri kablolarından kurtulmayı başarıp SATA girişlerini çoğaltmaya başladılar. 2008 yılına gelindiğinde artık donanımlar bu işletim sistemini rahatlıkla ve stabil bir şekilde çalıştırabiliyorlardı. Yani düşünün bir kere:
> 775 soket, 2 SATA veri girişi bulunan, 1 Adet PCI ve 1 Adet onboard ( dahili ) …ekran kartı ve ses kartı olan bir Anakartımız var.775 soket Intel Pentium 4 3.0 işlemcimiz var.
256 MB PCI ekran kartımız var.
2 GB da DDR 2 RAM belleğimiz var.
Evet bu özellikteki bir bilgisayarı olan kişi Windows XP’yi o kadar rahat kullanırdı ki sistem bana mısın demezdi. Tühhh valla yazık oldu! Zahmet olmazsa 2014 yılındayız çöpe atın gitsin. Çünkü Windows XP’yi anlamlandıran şu donanımlar artık neredeyse imhalık olacaklar!
Kızmayın dostlar. Qevqe çikmasiiin! 2009 yılında Microsoft, Linux’un mükemmel ilerleyişi karşısında
birşeyler yapmalıydı. Çünkü Windows XP onları bir hayli bunaltmıştı. Neden? E çünkü bütün donanım parçaları ve bütün uygulamalar artık Windows XP’yi kendi etki alanları gibi rahatlıkla yönlendirebiliyordu. 2008-2009 arası yaklaşık 3 yıl boyunca emek verip de bir türlü çözüme kavuşturamadıkları ve Linux’un bu mükemmel atakları onları alelacele Vista gibi bir saçmalığa itmişti. Evet, karşımızda saçma sapan bir işletim sistemi ve adı da Microsoft Vista. Dur! Rezalet ötesi denebilecek bir durumdu kendileri için fakat bu sadece bir oyalama süreci idi. Amaç arkadan gelecek olan işletim sistemine yer açmaktı. Grafik arayüzünde boğulan bir işletim sistemi! İşlemci ve ekran kartlarını perişan edebilecek bir yorgunluk! Donanımlarla arası iyi olmayan bir işletim sistemi! Ne yapmalı he ne yapmalı! E peki donanımlar ne durumda? Eh işte az da olsa donanım şirketleri de Microsoft’un bu atağına cevap verme
gayretindeydiler. Onlar da sürekli olarak donanımlarda ürettiklerinin bir üst seviyesine çıkarma hedefinde idi. Cevap bulmaya çalışalım. Öyle bir işletim sistemi olsun ki bu yapacağımız hem Windows XP gibi donanımlara hitap etsin hem de Vista gibi grafik arayüzü sağlam olsun. Haaaaaa! Aha valla bulduk işte! O zaman bir isim bulalım. Ha şimdi bizim ilk ürettiğimiz işletim sistemi neydi? Windows 1.0 e peki bu kaçıncı? Valla 7. işletim sistemi olacak. O zaman buna da Windows 7 diyelim mi arkadaşlar? He valla olur. Diyelim. Tamam dedik adı Windows 7. Dağılın! İşte serüven aynen böyle oldu. Dikkat edilirse burada aslında yapısal olarak pek değişiklik görünmeyecektir. Aynı dosya sistemi! Aynı çalışma mantığı! Aynı veri akışı…